MARCIN WASILEWSKI TRIO JOE LOVANO - ARCTIC RIFF

Pianist Marcin Wasilewski (1975), contrabassist Slawomir Kurkiewicz(1975) en drummer Michal Miskiewicz (1977), allen afkomstig uit Polen, vormen samen het Marcin Wasilewski Trio. In 2019 bestond het 25 jaar maar de geschiedenis gaat nog verder terug naar 1990,toen werd het Simple Acoustic Trio opgericht door een groep studenten van de muziekschool in Koszalin. In 1995 kwam hun eerste album uit, er zouden er nog 5 volgen. Hun muziek wekte de belangstelling van de befaamde Poolse trompettist Tomasz Stanko die in de jaren ’90 opvolgers zocht voor zijn toenmalige begeleiders Bobo Stenson, Anders Jormin en Tony Oxley. De ontmoeting met Stanko betekende een ommekeer in de carrière van het trio, Stanko deed de uitspraak “in de hele geschiedenis van de Poolse jazz was er geen groep als deze”. De samenwerking met Stanko begon ergens tussen 1999 en 2000 en leidde tot 3 albums op het kwaliteitslabel ECM. In 2005 scheidden de wegen van het trio en Stanko waarna het trio 4 albums opnam voor ECM, dit is hun vijfde. Ditmaal met een grote naam in de jazzwereld saxofonist Joe Lovano (Cleveland, Ohio 1952). Zo’n kleine 40 albums zette hij op zijn naam voor diverse labels zoals Blue Note, Soulnote, Halfnote en ECM.

Ik zag het trio vorig jaar op November Jazz in Den Bosch en was toen niet zo onder de indruk dat kwam vooral door de twee voorgande acts, die Van Free Demyter & the Takenouchi Documents en het Avishai Cohen Trio, die waren zo overdonderend dat Wasilewski en zijn kornuiten daar niet meer overheen kwamen, bovendien was de samenwerking met de op het laatst toegevoegde gast Tineke Postma verre van geslaagd. Op dit album laten ze duidelijk horen waartoe ze in staat zijn, het is een feest voor het oor en van Lovano heb ik de helft van zijn oeuvre in de kast staan oftewel ik ben een fan. Vier nummers zijn een coproductie van het trio en Lovano, Wasilewski schreef er ook 4 en Lovano tekende voor een en dan zijn er nog 2 versies van “Vashkar” van Carla Bley. Het album opent met het melodieuze sfeervolle “Glimmer of Hope” waar Marcin de pianotoetsen lijkt te beroeren met een fluwelen touché en Joe prima aanschuurt met zijn sonore tenorgaluid, langzaam mijmeren en de donkere gedachten uit het hoofd bannen. “Vashkar” is een typische Carla Bley compositie, simpel van opzet maar oh zo spannend, het werd ook opgenomen door haar eerste echtgenoot Paul Bley in 1963 en door Tony Williams Lifetime in 1969.

“Cadenza” een nummer uit de koker van all vier is een heel vrije compositie of improvisatie met duidelijke free jazz kenmerken en links naar Tristano, Monk en Cecil Taylor, bijzonder. “Fading Sorrow” van Wasilewski is weer zo’n bijna dromerig gebeuren waar Marcin in uitblinkt. Met “Arco” belanden we weer in de free- jazz sferen met vervreemdende klanken op de tenorsax van Lovano, drumroffels en onheilspellende piano akkoorden, maar allengs raken we in rustiger vaarwater, het zou een filmmuziekstuk kunnen zijn voor een spannende thriller. “Stray Cat Walk” is een adequate benaming voor dit spooky stuk, de sfeer doet enigszins denken aan Fever. In het uptempo “L’amour fou” hoor je Wasilewski meeneuriën met zijn pianospel, net zoals Keith Jarrett dat vaak doet, hij was ooit zijn grote inspiratiebron om muzikant te worden. Deze “dwaze liefde” is een vrolijk nummer met een huppelende melodie en een ijzersterke solo van Lovano. “On the other side” is weer een vrijere compositie zonder een duidelijke melodielijn, het is van de hand van Lovano en ook duidelijk zijn vehikel. Het album sluit af met “Old Hat”een ballad met zoevend tenorspen van Lovano in Ben Webster stijl. Een superieur album van vier fantastische muzikanten!

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr.: New Arts Int.

video